De brigadiers van de Groente & Fruitbrigade zitten vol passie. We noemen ze dan ook niet voor niets “toffe peren”! Een van deze peren, verblijdt ons regelmatig met zijn bijzondere schrijftalent. Hij stuurt dan een mooie lofbrief naar zijn collega’s om de successen van de brigade te vieren. Zo ook deze augustus toen midden in komkommertijd het ene na het andere record verbroken werd.

Brigadier,

De Olympische Spelen zijn afgelopen en de Paralympische zijn in volle gang. Het heeft Nederland weer op de kaart gezet met een aantal mooie medallies. Maar waar moet je nu de verrichtingen van onze Brigadiersmee vergelijken? Deze zijn niet te vergelijken. Het eremetaal dat bij zulke prestaties hoort is, net als onze Brigadiers, zo bijzonder. Het is van onschatbare waarde!

De ene mijlpaal stond nog maar net koud in de grond of de volgende werd al geslagen. De miljoenen vlogen je om de oren. De sleg was nog niet opgehangen of moest wéér uit de schuur. Stond het vorige maandrecord namelijkop 193 ton uitgeleverde producten. En waren we in de veronderstelling daar niet zo 1,2,3overheen te gaan. Nou, in augustus 2021 zijn de Voedselbanken blij gemaakt met220 ton aan groentenenfruit. U leest het goed, in één maand 220 ton versproducten naar de klanten van de VoedselbankenWat zal het nieuwe record worden …

Het aanwezig zijn op P’locatie (Poeldijk) is een belevenis, want de producten komen en gaan niet vanzelf. De Brigadiers zie je links en rechts tegelijk. Groenten en fruit innemen, uitzoeken, reserveren voor DC’s, beoordelen, uitgeven. Denk je dat er een achter de pc zit, staat hij achter een stapel fust om deze uit te zwaaien naar de leverancier. Zie je een Brigadier op de opstapper staan, zit-ie tegelijk achter het stuur van onze truck. Hangt er een aan de telefoon, tevens laadt deze een vrachtwagen. Is het besturen van de heftruck al iets waar ik bewonderenswaardig naar kijk, tegelijkertijd worden de pallets verdeeld. De werkzaamheden die worden verricht verlopen zeer soepelHet is een ware Brigade-choreografie!

  • De namen van de Brigadiers schallen lekker door de loods en achter een aantal kratten komt een Brigadier met een verhit hoofd tevoorschijn, druk bezig met het uitzoeken van het fust. Word ik geroepen?
  • Klinkt het “Twee pallets bloemkool voor Emmen”, wordt dit, als een meerstemmig meezingnummer, uit een ander deel van loods beantwoord met “Oké”! En blijkt het ook nog eens tegelijk allemaal geadministreerd te worden.
  • Dan zijn er natuurlijk ook de stille, maar ook zo belangrijke, Brigadiers. Want zonder hen zouden wij niet weten wanneer de mijlpalen geslagen moeten worden.
  • Op één commando reageren ze allemaal tegelijk. Bakkie!

Deze zomermaand 5 kg afgevallen. Boterhammetje klaar, sinaasappels geperst, bakkie ingeschonken, lekker ontbijten in de tuin. Tuinstoel uitgeklapt. Mijn biefstuk heeft nog niet de zitting geraakt of het grondwaterpeil stijgt weer. Regen. Bakkie in de tuin, krantje erbij. De voorpagina nog niet omgeslagen of het wordt papiermâché. Prakkie buiten. Voor ik het wist werd de soep al verdund. Inmiddels zou ik Olympisch goud halen op het naar binnen brengen van het eten/drinken, stoel inklappen, tuindeuren sluiten, het geheel op de binnentafel uitstallen en de eetwerkzaamheden voortzetten. Alles binnen de bekende oogwenk. Enuiteraard als je dan aan tafel zit komt de eerste zonnestraal weer tevoorschijn. Dan pak je toch je boeltje weer op.

Inmiddels is de Covid-19-Lambda-variant al gesignaleerd. Blijf voorzichtig, zorg dat je geen deel uit gaat maken van het Griekse alfabet. Maar bovenal, geniet van wat wel kan!

Met verse groet,

John van Campenhout

Van onze correspondent, John van Campenhout

Coördinator in Poeldijk, Poeldijk, 27 augustus 2021