Telegraaf | 15-09-2018

Tomaten, paprika’s en andere vitamines van Westlandse bodem gaan massaal naar klanten van de Voedselbank. Initiatiefnemer voor de grootschalige inzameling is de kersverse Groente- en Fruitbrigade, die in zes weken tijd al zeventig ton heeft ’afgezet’.

Het project, dat draait op 33 vrijwilligers, is simpel: telers, handels- en logistieke bedrijven leveren ’b-producten’ die nog prima geschikt zijn voor consumptie, in bij een verzamelpunt in Poeldijk, dat de oogst doorzet naar de Voedselbank. „In feite redden we groente en fruit”, zegt projectleider Elianne Leeffers. „De vorm, grootte of kleur is misschien wel wat anders, maar de smaak is niet minder.”

In de eerste week na de oprichting van de stichting ging er vijftien ton naar gezinnen in Rotterdam en Arnhem, die onder de armoedegrens leven. „We bedienen op dit moment enkele duizenden klanten, maar onze missie is 35.000 mensen wekelijks voorzien van één kilo fruit en groente. Gezond eten van verse producten is vaak lastig, vooral voor mensen met weinig geld.”

Volgens Leeffers is het bizar hoeveel jaarlijks in de prullenbak verdwijnt. „Wereldwijd gooien we 33 procent van al het voedsel dat we produceren weg. Hiermee zouden we alle mensen die honger lijden drie keer van voedsel kunnen voorzien.” De Groente- en Fruitbrigade, die gisteren officieel werd geopend door burgemeester Van Ardenne, levert niet alleen in het Westland geteelde lekkers, maar ook voedsel dat wordt verhandeld, zoals zoete aardappelen, ui, mango’s, avocado’s en peren.