Feest in Poeldijk: de proef om meer groente en fruit vanuit het Westland naar de voedselbanken te krijgen is geslaagd. De Groente & Fruitbrigade leverde in zes maanden 250.000 kilo groente en fruit aan o.a. voedselbank Rotterdam en Arnhem. De organisatie, die volledig door vrijwilligers wordt bemand, maakt zich nu klaar voor landelijke distributie.

Voedselbanken Nederland startte afgelopen zomer een proef om meer groente en fruit vanuit het Westland in de voedselpakketten te krijgen. Met steun van het Westlandse bedrijfsleven vond de organisatie al snel een locatie, 23 vrijwilligers en leveranciers. De leveranciers zijn groente- en fruitbedrijven die hun reststromen doneren. Het gaat om groente- en fruitproducten met een plekje of een iets andere vorm of kleur, die echter nog prima geschikt zijn voor consumptie.

Binnen een paar weken kon het verzamelpunt al tienduizenden kilo’s tomaten en paprika’s leveren aan de distributiecentra van voedselbanken Rotterdam en Arnhem. ‘Onze klanten zijn heel blij; deze verse en gezonde producten zijn een welkome aanvulling op het wekelijkse pakket’ aldus Rob Boswinkel, Directeur Voedselbank Rotterdam.

Het verzamelpunt is inmiddels omgedoopt tot de Groente & Fruitbrigade en in een half jaar heeft de brigade ruim 250.000 kilo groente en fruit opgehaald. Hiermee voorziet de organisatie elke week zo’n 10.000 voedselbankklanten van groente en fruit. De proef van Voedselbanken Nederland is dus meer dan geslaagd. De brigade werkt nu hard om structureel aan alle voedselbanken in Nederland groente en fruit te leveren. Onlangs is al een tweede koelcel gehuurd om de aanvoer op te kunnen slaan. De volgende stap is het vinden van nieuwe leveranciers die groente en fruit willen doneren.

De voedselbank biedt voedselhulp aan de mensen die het hard nodig hebben en gaat voedselverspilling tegen. Voedselbanken streven ernaar om elke week een gevarieerd pakket aan te bieden. Steeds vaker bevatten pakketten verse producten zoals (ingevroren) vlees en groente & fruit. De hoeveelheid en variëteit verschilt echter nog sterk per regio en per voedselbank.