Op 6 september 2018 vond op het ABC terrein in Poeldijk de officiële opening van Groente & Fruitbrigade plaats. De Groente & Fruitbrigade is een verzamelpunt waar groente en fruit wordt geleverd. Het is de bedoeling dat deze groente en fruit gesorteerd, verpakt en verwerkt worden, zodat elke klant iedere week van gezonde groente en fruit kan worden voorzien.

Het groente- en fruitverzamelpunt is in recordtijd opgezet met steun van Westlandse bedrijven en vrijwilligers uit de regio. Groente- en fruitproducten, die niet meer in het reguliere kanaal kunnen worden afgezet, maar prima geschikt zijn voor menselijke consumptie, worden bij de Groente & Fruitbrigade ingeleverd.

De rol van de vrijwilligers

De Groente & Fruitbrigade kent ongeveer 33 vrijwilligers. Deze vrijwilligers brengen een breed scala aan vaardigheden mee. Een aantal vrijwilligers heeft het communicatieteam gevormd en houdt zich bezig met alle interne- en externe communicatie rondom de Groente & Fruitbrigade. Ook zijn er vrijwilligers die dagelijks op het terrein in Poeldijk te vinden zijn om daar onder andere paprika’s en komkommers te sorteren. Ook het bestuur bestaat uit louter vrijwilligers. Eén bestuurslid is penningmeester Ruud Kolijn. De penningmeester houdt zich bezig met het financiële aspect van het project. Over het project zelf heeft Ruud het volgende te vertellen: “Het is fantastisch om hiermee bezig te zijn. We kunnen op een positieve manier met het groente- en fruitoverschot omgaan.”

Burgemeester Agnes van Ardenne knipt het lint door

De opening werd door onder meer de burgemeester van het Westland bijgewoond. Tevens had zij de eer om het lint van de koelcel van de Groente & Fruitbrigade door te knippen. Uiteraard gingen mooie woorden van de burgemeester vooraf: “Ik ben hartstikke trots op dit project. Ook ik heb een hekel aan het weggooien van groente en fruit die je nog kunt consumeren. We doen er goed aan om op een verantwoordelijke manier hiermee om te gaan. Ook ben ik blij met de vrijwilligers. Ik hoop dat het aantal blijft stijgen.”