cheque Rabo Impactfonds

BioRomeo is een biologisch landbouwbedrijf aan de Zwijnsweg bij Ens, er wordt ongeveer zeventig hectaren land bebouwd. Voor de Groente & Fruitbrigade (GFB) is dit bedrijf een belangrijke donateur in de Noordoostpolder: er worden o.a. uien, bieten, wortelen, aardappelen en peulvruchten geteeld.

Tot eind vorig jaar bood het bedrijf  onderdak aan de brigade die daarvoor enige tijd in IJsselmuiden zat. Krispijn van den Dries (39) staat met Peter Key en vader Digni aan het roer van BioRomeo. In de ruime, lichte kantine vertelt hij enthousiast over het bedrijf en de voedselproductie in de Noordoostpolder.

‘Onze producten zijn typische polderteelt, we verbouwen de verschillende gewassen in percelen van tien hectaren’. Krispijn is overtuigd biologische boer die zonder gewasbeschermingsmiddelen werkt en van korte lijnen houdt. Het komt hem goed uit dat de GFB dichtbij in Nagele zit en hem een deel van het uitsorteren en verpakken uit handen neemt. ‘Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk van de oogst wordt gebruikt voor consumptie, zo’n vijf à tien procent gaat naar de brigade’. Wie voorjaar 2024 in Nagele aan de band staat in de loods van Mulder ziet regelmatig de kuubskisten van BioRomeo langs komen. Vaak met regenboogwortelen, een in Duitsland populair gewas. ‘Regenboogwortelen zijn voor ons erg belangrijk, ze zijn lekker en gevarieerd van smaak’ vertelt Krispijn. Vooral de Duitsers weten dit product te waarderen, dankzij de Voedselbanken winnen ze ook in Nederland aan populariteit. Krispijn kende na zijn landbouwopleiding aan de Warmonderhof een gevarieerde loopbaan.

We werken direct op een verantwoorde wijze aan het voedsel voor de mensen. En geven voorlichting over duurzaam grondgebruik met oog voor de natuur. De GFB vormt voor BioRomeo een belangrijke schakel tegen voedselverspilling, daar werken we graag aan mee!’. BioRomeo is een geregistreerd leerbedrijf, waardoor er veel mensen voor kortere of langere tijd komen werken. Daardoor krijgt de GFB ook een bredere bekendheid.

Krispijn is sinds 2022 vennoot samen met zijn vader Digni van den Dries en Peter Keij. Ze hebben, afhankelijk van het seizoen, 5-10 mensen in loondienst.

BioRomeo bevindt zich aan de Zwijnsweg 5 in Ens: www.bioromeo.nl