cheque Rabo Impactfonds

Koos Konijn (69) werkt als vrijwilliger bij de Groente & Fruitbrigade (GFB) in Nagele. ‘De korte lijnen spreken me erg aan: maandag en soms ook dinsdag selecteren en verpakken, dinsdag en woensdag gaan de groente en het fruit naar de distributiecentra van Voedselbanken Nederland (VBN) waarna het vrijdag klaar ligt bij de voedselbanken voor de klanten’.

Koos waardeert het dat op deze wijze geen voedsel verspild wordt en dat er mensen met minder geld toch goed en gezond kunnen eten. Ooit bracht hij een overgebleven deel van zijn kerstpakket naar de voedselbank. Daar werd hij getroffen door het aantal mensen dat stond te wachten op uitlevering van voedselpakketten. Het motiveerde hem om bij de GFB als vrijwilliger aan het werk te gaan. Waar je snel resultaat ziet van je werk.

Koos werkt maandag de hele dag, dinsdag een halve en springt bij als er ergens op een bedrijf geselecteerd moet worden. Het komt met enige regelmaat voor dat een donateur meldt oogst over te hebben of dat er appels ter plekke op het bedrijf kunnen worden geplukt. Dan is het snel handelen want het gaat vaak om bederfelijke waar. De begin dit jaar in gebruik genomen loods van Mulder Magazijn in Nagele is voor hem een fijne vooruitgang. ‘We werken hier in een afgesloten loods met een warme kantine, dat is prettig’. Voor een buitenstaander is de loods in het vroege voorjaar best fris: ‘Als je doorwerkt blijf je lekker in beweging en warm’. Het team van betrokken vrijwilligers in Nagele is stevig gekleed en selecteert op topsnelheid de stroom aan regenboogwortelen, aardappelen, bieten, uien en overig groente en fruit dat over de band komt. Ze zijn het gerammel van de draaiende transportband gewend en wisselen ondertussen geanimeerd nieuwtjes uit. Aan het eind van de band doet Koos in hoog tempo de laatste selectie voordat de oogst in de bakken valt. Na de aardappelen komen vandaag nog pompoenen en regenboogwortelen op de band. Ze belanden allemaal keurig in de bakken die naar de noordelijke distributiecentra van VBN gaan.

Twee jaar geleden ging hij met pensioen na een werkzaam leven als elektrotechnicus. Koos heeft een actief bestaan: naast zijn werk bij de GFB mag hij graag wandelen en lezen. Ook houdt hij van klussen, maar met mate: voor je het weet, word je overal voor gevraagd. Koos komt uit de kop van Noord-Holland en woont nu al weer acht jaar met zijn vrouw in Emmeloord.