Donderdag 19 mei opende Groente & Fruitbrigade haar derde locatie in IJsselmuiden. Na een vliegende start in 2018 in Poeldijk en uitbreiding in 2021 in Venlo heeft de brigade bewezen dat de ketenaanpak in groente- en fruitvoorziening van Voedselbanken Nederland werkt.

Opening Groente & Fruitbrigade IJsselmuiden

Samen kom je verder

Groente & Fruitbrigade ontwikkelt locaties in gebieden waar telers, kwekers en handelaren gevestigd zijn, om het hen zo makkelijk mogelijk te maken om overschotten en buitenbeentje te doneren. Vervolgens controleren, sorteren en herverpakken de vrijwilligers van Groente & Fruitbrigade de producten en sluiten deze aan op het distributienetwerk van Voedselbanken Nederland. Door intensief samen te werken van teler tot voedselbank lukt het de organisatie om enerzijds snelle distributie te garanderen en anderzijds klanten van voedselbank te voorzien van vers en gezond eten.

 

Ketenbenadering werkt

Tijdens de opening van IJsselmuiden kwam deze ketenbenadering duidelijk naar voren door de verschillende presentaties.

“Het is een feestdag!”, zegt Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbank Nederland bij opening van de 3e locatie van Groente & Fruitbrigade in IJsselmuiden.

Wij zien een landelijke toename van 15% aan klanten. Hoewel het klantenprofiel zich zorgelijk ontwikkelt is het toch een feestdag. Ondanks alle (door ons ondersteunde) initiatieven op het tegengaan van voedselverspilling, loopt het voedselaanbod hard terug voor voedselbankklanten. Het openen van de 3e loot aan de stam van Groente & Fruitbrigade gaat helpen om de voedselvoorziening op heel gezonde wijze te ondersteunen. Daarom is het een feestdag voor donateurs, vrijwilligers én klanten van de voedselbank.

Leo wijnbelt van Voedselbanken Nederland
Productpresentatie bij opening IJsselmuiden
Publiek bij opening

Willem van Prooijen, voorzitter Groente & Fruitbrigade benadrukt in zijn woord tot de aanwezigen de ambitie van 1 kg verse groente en fruit elke week voor iedere voedselbankklant. Miranda Ebbekink, beleidsmedewerker provincie Overijssel, krijgt kippenvel van de betrokkenheid van alle partijen. De Groente & Fruitbrigade past naadloos in de circulaire agenda van de provincie. Samen met gedeputeerde Ten Bolscher draagt ze het initiatief een warm hart toe. Janneke Goudswaard (manager management services van Bakker Barendrecht) laat zien hoe zij van oorsprong insteken op structurele en lange termijn samenwerkingen. Ze zetten zich in voor een gezonde toekomst, nu, morgen én overmorgen. Lokale betrokkenheid en duurzaamheid komen bij Groente & Fruitbrigade en Voedselbanken Nederland mooi bij elkaar.

Belangstellenden bij de opening in IJsselmuiden
Productpresentatie bij opening IJsselmuiden
Vrijwilligers Groente & Fruitbrigade IJsselmuiden

Tot slot sprak Krispijn van de Dries van Bioromeo (als betrokken teler):

Het is een plezierige dag, want het regent. Daar ben ik als teler heel blij mee. Zonder regen geen voedsel. Wij kenden vroeger, als teler, geen verspilling. Dat veranderde toen ik zelf producten ging verwerken, sorteren en verpakken van producten, dan krijg je te maken met verspilling.

Krispijn feliciteert Groente & Fruitbrigade van harte met de opening en kijkt uit naar een mooie samenwerking en overhandigt als openingshandeling de krat met groenten via Willem van Prooijen en Miranda Ebbekink aan de Voedselbank Kampen.

Waarom IJsselmuiden?

De reden om in IJsselmuiden een nieuwe locatie te ontwikkelen is tweeledig. In en om IJsselmuiden zitten veel telers. Zo maakt de Groente & Fruitbrigade door haar nabijheid het makkelijker voor telers om groente en fruit te doneren. De tweede reden voor deze plek is om dichter bij de noordelijke voedselbanken te zitten en daarmee de distributielijnen sneller en efficiënter te maken. Zo worden er minder transportkilometers gemaakt voor meer groente & fruit kilo’s voor voedselbankklanten.

Groente & Fruitbrigade gaat in IJsselmuiden met een nieuwe benadering van het organiseren van vrijwilligerspersoneel werken. Enerzijds is er nog volop ruimte voor vrijwilligers die een dagdeel per week mee willen helpen om te sorteren en herverpakken. Anderzijds is er ruimte om op zorgboerderijen het sorteren als dagbesteding aan te bieden. Op deze manier biedt Groente & Fruitbrigade sociale werkgelegenheid.

Alle betrokken partijen met één gemeenschappelijk doel: Iedere week elke voedselbankklant voorzien van verse groenten en fruit.