Vrijwilliger coordinator fust arie schellevis

“Ik heb mijn draai gevonden. Alles staat op de rails. Dit geeft me veel voldoening. Ik zie er zondag al naar uit dat ik op dinsdag weer naar Poeldijk mag om mee te helpen.”

Arie Schellevis

Vrijwilliger coördinator fust, Groente & Fruitbrigade

Wat is fust?

Telers en handelaren in de groente en fruit werken met statiegeldkratten, ook wel fust genoemd. Het fust van de gedoneerde groente en fruit moet dan ook altijd retour naar zijn eigenaars. Hiermee zijn grote bedragen gemoeid. Een goede organisatie en administratie hiervan is belangrijk voor het voortbestaan van de Groente & Fruitbrigade.

Veel voldoening als vrijwilliger coördinator fust 

Arie Schellevis is gevraagd voor de Groente & Fruitbrigade op basis van zijn werkervaring in het fust bij The Greenery. Hij was met pensioen en de brigade kon iemand met zijn kennis goed gebruiken. “Ik startte in december 2020 en heb sindsdien mijn draai gevonden. Alles staat op de rails. Dit geeft me veel voldoening. Ik zie er zondag al naar uit dat ik op dinsdag weer naar Poeldijk mag om mee te helpen.”

Hoe ziet de werkdag van een vrijwilliger coördinator fust er uit?

Hoewel Arie’s werkdag de dinsdag is, geeft hij direct aan ook op andere momenten thuis achter de computer te kruipen. Hij houdt dan de in- en uitgaande goederenstroom in de gaten. “Deze moet overeenkomen met de bonnen die we van de leveranciers krijgen.”

Over de dinsdagen in Poeldijk vertelt hij: “Wanneer ik op dinsdag op de brigade kom, start ik de pc op en ga koffie halen. Dan ga ik langs bij de locatie-coördinator om te vragen of er deze week bijzonderheden waren; pak de administratie van de week uit het bakje en installeer me achter de pc. Ik verwerk alle administratie, bekijk de ingekomen email en beantwoord deze en bij spoed pak ik de telefoon.”

Tegen die tijd komt het eerste distributiecentrum haar fust inleveren, en Arie vertelt verder: “Soms help ik met lossen, als er tijd voor is. Dan tel ik het aangeleverde fust en laat de chauffeur de bon met aantallen aftekenen of bespreek eventuele verschillen. Soms neem ik dan nog contact op met anderen om te kijken naar een oplossing. Sinds vorig jaar heb ik iedereen ingelicht hoe ze het op papier moeten zetten en dat ze eventueel ook per mail kunnen doorgeven wat ze komen brengen.”

Dan is het tijd voor de middagpauze en de boterhammen. Na de lunch komen er meestal meerdere distributiecentra fust brengen en dan vliegt de tijd. “Als het even rustig blijft maak ik de koffiemachine schoon, dat hoort er ook bij! Tussendoor help ik soms bij opstapelen en uitsorteren van de groente en fruit. Aan het einde van de dag sorteren we het fust uit en bekijk ik of er een vracht leeg fust afgevoerd kan worden naar een leverancier. Ik maak de bonnen gereed en mail deze naar de betreffende leverancier zodat ze opgehaald kunnen worden. Of onze chauffeur brengt ze weg, net hoe het uitkomt.”

“En dan… is het weer tijd om naar het vrouwtje te gaan, op naar de prak.”