Donderdag, Monster: Groente & Fruitbrigade viert haar 5-jarig jubileum met vrijwilligers, leveranciers, donateurs en belanghebbenden op dezelfde locatie als waar zij vijf jaar geleden aftrapte. Bij Koppert Cress presenteerde ze destijds het plan om groente en fruit op te halen uit de markt en te verdelen onder voedselbanken als een structurele, landelijke aanvoerstroom van versproducten. Van een verkennende bijeenkomst in 2018 ontwikkelde Groente & Fruitbrigade zich tot een gevestigde organisatie.
Zoals scheidend voorzitter en oprichter Willem van Prooijen schetste: “Wij willen de grootste groenteboer voor voedselbanken worden.” De afgelopen vijf jaar is Groente & Fruitbrigade in Poeldijk gestart en uitgebreid naar locaties in Venlo en Ens om een nog betere landelijke dekking te realiseren voor de verspreiding van groente en fruit naar voedselbankklanten. Met een groei van 0 naar meer dan 6 miljoen kilo is Groente & Fruitbrigade de grootste groenteboer voor Voedselbanken Nederland geworden. “En dat is hard nodig”, stelt voorzitter Voedselbanken Nederland Leo Wijnbelt. “Wij zijn voorzitter en oprichter Willem erg dankbaar wat hij met zijn energie, ondernemerschap en team van brigadiers heeft neergezet de afgelopen vijf jaar.”
Samen eten we gezonder
Rob Baan, tuinder en gastheer van het jubileumfeest, stipte het belang van gezond en goed eten stevig aan en roept de aanwezigen op “Laten we eens op een andere manier naar verse voeding en gezondheid kijken.” In de missie ‘Samen eten we gezonder’ worden Voedselbanken Nederland en Groente & Fruitbrigade ondersteund door Carola Schouten, Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. In een videoboodschap bracht zij warme felicitaties en haar steun over.
Nieuwe voorzitter
Tijdens het jubileumfeest keek Gert Mulder, per 1 juli voorzitter van Groente & Fruitbrigade, vooruit naar de toekomst. Met de keuze voor Gert als nieuwe voorzitter, kiest de brigade voor een versteviging van de relaties met de groente en fruitsector, zodat de aanvoer en diversiteit van groente en fruit nog optimaler op de behoefte kan worden afgestemd. “Om mee te groeien met de groei van voedselbanken én om meer gevarieerde gezonde voeding aan te kunnen bieden, is intensievere betrokkenheid van en samenwerking met de sector nodig”, zegt Mulder. “We hebben met onze brigadiers kennis, ervaring en een flinke dosis passie in huis om samen verder te groeien.”