De Groente & Fruitbrigade voor Voedselbanken (GFB) is continu op zoek naar telers en handelaren die hun overschot aan de stichting willen doneren. De GFB verspreidt die overschotten onder de 176 voedselbanken in heel Nederland, zodat klanten van voedselbanken verse groenten en fruit kunnen krijgen.

Daar zijn de voedselbanken én hun klanten in heel Nederland mee geholpen. Maar voor telers en handelaren zitten er net zo goed voordelen aan samenwerken met de Groente & Fruitbrigade voor Voedselbanken. Mart Valstar, oud-CEO van groente- en fruitgroothandel Best Fresh, vertelt welke dat zijn.

Van overschot tot donatie

“We gooien als telers en handelaars zoveel weg. Als je daar iemand anders blij mee kunt maken, dan is dat toch een logische zet?” Valstar was vanuit Best Fresh vanaf het begin betrokken bij de Groente & Fruitbrigade. Het bedrijf stelde een loods en een heftruck beschikbaar, en heel veel groente en fruit. Hij legt uit dat telers en groothandels overschotten op verschillende manieren toch proberen weg te zetten, maar dat er ook restpartijen overblijven. “Dat hoort erbij. En dat wordt vaak weggegooid. Maar je kunt er dus ook voor kiezen je groente en fruit weg te geven aan de Groente- en Fruitbrigade.” Daarmee lost een teler of groothandel niet alleen dat overschot op, maar helpt hij ook de voedselbanken in Nederland. “Eigenlijk verwaard je de groente en fruit hiermee op een hele maatschappelijke manier”, zegt Valstar.

Obstakels

Natuurlijk waren er in het begin zaken die telers en handelaren tegenhielden hun restpartijen te doneren aan de Groente & Fruitbrigade. Een praktisch voorbeeld: het fust. “Als teler doneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen met gele paprika’s, maar dat fust is veel geld waard. Dat wil je terug hebben”, legt Valstar uit. Daarom heeft de Groente & Fruitbrigade een fustadministratie, zodat de inleverwaarde van fust ook weer bij de teler of handelaar terugkomt. Een ander obstakel was het vervoer. “Een teler die kilometers verderop zit, wil misschien best zijn overschot doneren. Maar hij gaat er niet die afstand voor rijden of transportkosten betalen.” Logisch. Dus halen vrachtwagens van de Groente & Fruitbrigade dagelijks in donaties op.

Simpel

Groente en fruit doneren is (uiteraard) gratis en kost weinig inspanning, zegt Valstar. En het komt bij mensen terecht die het echt nodig hebben. “Wij zitten in een gezonde sector, en gezond eten is ontzettend belangrijk. Helaas is dat niet altijd mogelijk voor mensen die in armoede leven.” Voor Valstar een belangrijke reden om de Groente & Fruitbrigade te ondersteunen. Eerder via Best Fresh, nu ook als bestuurslid. “Waarom je je overschot zou doneren? Het is eigenlijk heel simpel. Jij hebt iets over waar je een ander blij mee maakt, en je lost je eigen probleem op.”

Destijds was Best Fresh de eerste leverancier van de Groente & Fruitbrigade. Er zijn steeds meer telers en handelaren aangehaakt, zegt Valstar. “Gelukkig zie ik steeds meer collega’s hun overschotten doneren. Dat is natuurlijk fantastisch.”

foto persbericht challenge U-Forward

Foto: Peter van Dam
Tekst: Eline Lagendijk

Over de Groente & Fruitbrigade voor Voedselbanken
De Groente & Fruitbrigade voor Voedselbanken is opgericht in 2018. De GFB verspreidt die overschotten onder voedselbanken in Nederland, zodat klanten van voedselbanken verse groenten en fruit kunnen krijgen. Elk groente- en fruitproduct dat nog een aantal dagen voldoende vers is en geschikt is voor menselijke consumptie kan worden gered. Dat gebeurt vanuit drie distributiecentra, in Poeldijk, Venlo en Nagele.

Meer weten over samenwerken met de Groente & Fruitbrigade? Of doneren als teler of handelaar? Neem contact op met info@groentefruitbrigade.nl.